News

2019, December


4/12 -  Byggbranschen robotiseras och automatiseras med 3D-utskrifter

 

Tobias v. Haslingen, ConcretePrint, mottog igår, 2019-12-04, Stockholms Byggnadsförenings Jubileumsstiftelses stipendium på 100 000 SEK för att ”vidareutveckla och genomföra avancerade tester av sitt företags, ConcretePrints, betongskrivare”. Juryn önskan är att projektrapporten särskilt skall belysa hållbarhetsaspekter på utskrifter av betongkonstruktioner.

 

ConcretePrints affärsidé är att utveckla 3D-skrivare för additiv utskrift av byggnader och betongkonstruktioner.

 

3D-skrivarna är konstruerade för att vara mobila och kan flyttas från byggplats till byggplats. Det är även möjligt att använda 3D-skrivaren i en fast installation.

Målsättningen har varit att ta fram en 3D-skrivare som har en noggrannhet som möjliggör att nå färdigkvalité på väggar. ”Det skall bara vara att måla” dvs ingen efterbearbetning av själva väggarna. Noggrannheten gör det också möjligt att skapa stödjande detaljer för övriga komponenter vid tex husbyggnad som el, VVS och fönster etc.

Tobias är initiativtagare, VD och en av två ägare av ConcretePrint. Med en bakgrund som civilingenjör från Teknisk Fysik på KTH och forskarstudier inom Artificiell Intelligens är Tobias en visionär och entreprenör.

 

1994 var han en av pionjärerna att förändra Sverige genom användningen av Internet. Tillsammans med 3 andra grundade han den första ”reklambyrån fast på Internet”, everywhere media (Idag skulle det kallas Webbyrå). Vidare är han en av grundarna av dokument och ärendehanteringsföretaget Infront. Infront såldes senare till Ida och bildade Ida Infront. I dag är Ida Infront en del av AddNode gruppen. Med sitt breda kunnande inom IT har Tobias bidragit till förändring bland annat på både Skatteverket och PostNord.

 

På senare år har Tobias hållit ett 30-talet inspirationsföreläsningar för näringsliv och offentlig sektor inom Aritificiell Intelligens, AI. Det senaste året har han även gjort presentationer om automatisering och robotisering inom byggindustrin. Då speciellt inriktat på 3D utskrifter. Bland annat för två arkitektkontor och ett av Sveriges största byggbolag.

 

Med ConcretePrint vill Tobias automatisera och robotisera byggande samt sänka produktionskostnaderna, minska byggtiden och öka flexibiliteten för byggnation.  I samarbete med ett antal professorer från bland annat KTH och Luleå Tekniska Universitet och andra viktiga personer från byggbranschen vill han skapa ett ”Nationellt centrum för byggautomation”. Det är nu hög tid arkitekt- och konstruktionsprocessen digitaliseras så att byggnation med 3D-utskrifter blir vardag.

 

https://www.sthbyggnadsforening.se


2019, November


21/11 - Betonggalan

2019, Oktober


17/10 - Träff med Amexci i Karlskoga. Ett av Sveriges mer spännande 3D-printing bolag. Amexci ägs och hjälper ett antal av Sveriges storbolag att ställa om till Additive Manufacturing. Tack för ett bra möte Edvin, Greta och Benjamin

http://amexci.com15/10 - Husdrömmar? Intervju med ConcretePrint i webtidningen 3DP.se

https://3dp.se/2019/10/16/husdrommar-i-3d-printad-betong/

2019, September


ConcretePrint deltar på xenters lunch för första årsstudenterna på utbildningen för 3D-tekniker. Efter lunchen presenterar Tobias ConcretePrint och verksamheten. De blivande 3D-teknikerna har många frågor och det blir 30 minuter fyllda av frågor och många skratt


http://www.xenter.se

2019, Maj


Tobias håller en inspirationsföreläsning om framtiden och 3D-printing för JMs vVD Per Lundquist och hans affärsutvecklingsorganisationEn fantastisk dag för ConcretePrint. Vi skriver ut vår första betong!!!

https://www.xenter.se/yh-bloggen/blogg/3d-printade-hus-i-betong

2019, April


ConcretePrint, Tobias v. Haslingen hade ytterligare en spännande presentation. Denna gång för arkitektkontoret LINK arkitekter.

Vi presenterade 3D utskrifter av hus och hur det fungerar. Vidare berättade vi hur långt ConcretePrint har kommit och hur vi ser på framtiden med utskrivna hus.

Avslutningsvis hade vi en diskussion om eventuella förändrade arbetssätt för arkitekter, konstruktörer och byggherrar.
2019, Februari


Möt internetpionjären som ägnar sig åt framtiden och ser mobiltelefonen som en hjärnförlängare och menar att vi varje dag påverkas av artificiell intelligens. Om elva år tror han att AI har nått en mänsklig nivå. Nu vill han också skriva ut Attefallshus i en 3D-skrivare. Lyssna till Tobias von Haslingen i detta samtal med Jerker Pettersson.


https://www.tyresoradion.se/2600
2019, Januari


Tobias v. Haslingen och ConcretePrint är inbjudna till ETTELVA arkitekter för att inspirera om framtiden kring 3D-utskrifter av hus. Tack Sara och alla intresserade deltagare det var jättekul att berätta, beskriva och diskutera med er!


Copyright © All Rights Reserved