Nyheter


2020, Maj


22/5  -  ConcretePrint i NyTeknik - Betongprintern skiver ut en våning om dagen


Startupen Concrete Print utvecklar 3d-printers har lyckats skriva ut en dubbelväggig cylinder i betong, två meter i diameter.


Concrete Print har byggt en portalskrivare för betong, med utskriftsmåtten 9 meter i längd, 2,30 meter i bredd, och 1,80 meter i höjd.


Tobias von Haslingen, vd och medgrundare på Concrete Print, ser det lyckade försöket med tvåmeterscylindern som ett stort genombrott.


– Det här betyder att vi har hittat en betongblandning som klarar att bära sig själv uppåt, utan att flyta ut, säger han. I den rätta blandningen ingår ett halvdussin olika aktiva komponenter.

– Det är både förtjockningsmedel, som gör att betongen inte flyter ut, och acceleratorer, som gör att betongen brinner snabbare. Men samtidigt får den inte brinna för snabbt, för den får ju inte stelna redan i slangen. Det är en rätt komplicerad mix som har tagit ungefär ett år att utveckla, säger Tobias von Haslingen.


Målet är att skriva ut en våning om dagen Nästa steg blir att börja skriva ut byggelement och prova sig fram till printad färdigkvalitet på väggar.


– Där är vi inte ännu, vi måste testa hur man gör plats för ledningar och rör, hur man får till rätt ytskikt och andra konstruktionstekniska detaljer. Vi har en bit kvar, säger Tobias von Haslingen. Fördelarna med printade byggelement i betong är stora, menar han.


– Främst handlar det om att sänka byggtid, arbetskostnader och materialspill. Med den här metoden är målet att man ska kunna gjuta en platta, ställa dit printern och skriva ut en våning per dag. Ingen efterbearbetning av väggarna ska behövas, det som återstår ska bara vara att måla, säger Tobias von Haslingen.


Nu jobbar Concrete Print med att få in finansiering för att utveckla nästa generations printer. Man skriver ut enklare säljbara betongdekorationer som meterstora hjärtan och julgranar, och erbjuder även möjligheten att förbeställa printade attefallshus, garage och andra mindre byggnader för leverans från hösten och framåt. Visionen för den kommande 3d-skrivaren är ett frigående betongskrivarhuvud, men närmast fokuserar man på en större portalskrivare med fler rörliga frihetsgrader. Måtten ska bli 20 meter i längd, 10 meter i höjd och 15 meter i bredd.


– Vi försöker också dra igång ett storskaligt testcenter för betongprinting i Stockholmsområdet, 3D Arena, tillsammans med KTH, yrkeshögskolan Xenter och Rise. Där finns också miljöföretaget Processteknik som redan idag destruerar de många tester vi gör. Resultatet krossas och blir miljöbetong. Man skulle kunna använda den krossade betongen i nya printade objekt, säger Tobias von Haslingen.

20/5 -  Online frukostmöte - 3D printing med betong och automatiserad byggproduktion


Välkommen till online frukostmöte!


Centrum för byggeffektivitet på KTH arbetar på att skapa ett nationellt nätverk för automatiserad byggnation. Där är ConcretePrint en av de drivande parterna.


ConcretePrint kommer att presentera företagets arbete med att utveckla 3D printing med betong. Vi kommer även att kort beröra arbetet med att skapa ett nationellt nätverk för automatiserad byggnation. Nätverket är under uppbyggnad och vi kommer att presentera det vid enskilt tillfälle framöver.

2020, April


30/4 -  ConcretePrint 3D-printar cylinder på 2 meter i diameter.


Fantastiskt det fungerar!


Efter mer än 4 år har ConcretePrint nått en milstolpe. Vi har visat att det går och printat en cylinder med 2 meter i diameter.


Nu är det dax att börja printa hus och andra stora betongdetaljer.


Det har varit många personer som varit inblandade och många företag som visat stort intresse och hjälpt mig på sätt som jag aldrig kunnat tänka mig för att komma framåt. Alla får jag inte plats att tacka. Men några vill jag ändå nämna.


Först och främst och kanske mest vill jag tacka Per, Cricce, Jonas, Håkan, Peter, Samuel och Mats på Betongindustrier för all deras hjälp och möjligheten att använda deras mark och deras lokaler i Tumba


Inget hade fungerat utan Johnny och Moa som alltid hjälper mig och ställer up. Även om det är lördag eller söndag


Ett antal företag har eller hjälper mig med allt möjligt. Företag som Weber, CombiMix, BoWill, BASF, Cementa, JM, Arbrå Concrete, EPS Cement med flera.


Vidare vill jag tacka alla de forskare som har hjälpt mig eller hjälper mig konstant. Professorerna Mats Emborg i Luleå, Johan Silfwerbrand, Kent Eriksson. Fredrik Johansson, på KTH och Wolfram Oettel, Annika Gram på RISE CBI


Praktikanter som gör eller har gjort LIA hos oss och kommer från xenters 3D tekniker utbildning.


Det är några personer som är bollplank eller konstant kommer med positiva tillrop. Några av dem är Hans Alenius, Finin, Erik Larsen, Fredrik Söderberg, PeO, Jan Hillgård, Lars Redtzer, Fredrik, Christina, Lars Albinsson, Rickard Alinej, Richard Wenell, Magnus Thorburn, Henrik Ahlberg, Henrik Johansson, Maxim med flera.


Och den viktigaste organisationen, Stockholms Byggnadsförening, som i november gav oss ett stipendium så att vi har kunnat fortsätta driva utvecklingen framåt samt tack till deras, vd Ruben Aronsson, som har hjälpt, stöttat och har bjudit in mig att föreläsa om 3D utskrifter.


Sist men inte minst vill jag skicka en stor tacksamhet till min kompanjon Lennart Lindgren på Deventus som alltid hjälper till och löser eller är bollplank till tekniska problem.


Naturligtvis också mina barn som har fått hjälpa till eller inte fått den uppmärksamhet som de behövt de senaste 4 åren.


Tack och tack alla andra som jag inte nämnde men som hjälpt till massor

2020, April


29/4 -  Håkan Svandström från Svanströms El coh VVS kom på besök ...


Håkan som är en Influsnser inom byggbranchen filmade vårat arbete. Man kan se den via länken nedan.

Se filmen här ...

2019, December


4/12 -  Byggbranschen robotiseras och automatiseras med 3D-utskrifter

 

Tobias v. Haslingen, ConcretePrint, mottog igår, 2019-12-04, Stockholms Byggnadsförenings Jubileumsstiftelses stipendium på 100 000 SEK för att ”vidareutveckla och genomföra avancerade tester av sitt företags, ConcretePrints, betongskrivare”. Juryn önskan är att projektrapporten särskilt skall belysa hållbarhetsaspekter på utskrifter av betongkonstruktioner.

 

ConcretePrints affärsidé är att utveckla 3D-skrivare för additiv utskrift av byggnader och betongkonstruktioner.

 

3D-skrivarna är konstruerade för att vara mobila och kan flyttas från byggplats till byggplats. Det är även möjligt att använda 3D-skrivaren i en fast installation.

Målsättningen har varit att ta fram en 3D-skrivare som har en noggrannhet som möjliggör att nå färdigkvalité på väggar. ”Det skall bara vara att måla” dvs ingen efterbearbetning av själva väggarna. Noggrannheten gör det också möjligt att skapa stödjande detaljer för övriga komponenter vid tex husbyggnad som el, VVS och fönster etc.

Tobias är initiativtagare, VD och en av två ägare av ConcretePrint. Med en bakgrund som civilingenjör från Teknisk Fysik på KTH och forskarstudier inom Artificiell Intelligens är Tobias en visionär och entreprenör.

 

1994 var han en av pionjärerna att förändra Sverige genom användningen av Internet. Tillsammans med 3 andra grundade han den första ”reklambyrån fast på Internet”, everywhere media (Idag skulle det kallas Webbyrå). Vidare är han en av grundarna av dokument och ärendehanteringsföretaget Infront. Infront såldes senare till Ida och bildade Ida Infront. I dag är Ida Infront en del av AddNode gruppen. Med sitt breda kunnande inom IT har Tobias bidragit till förändring bland annat på både Skatteverket och PostNord.

 

På senare år har Tobias hållit ett 30-talet inspirationsföreläsningar för näringsliv och offentlig sektor inom Aritificiell Intelligens, AI. Det senaste året har han även gjort presentationer om automatisering och robotisering inom byggindustrin. Då speciellt inriktat på 3D utskrifter. Bland annat för två arkitektkontor och ett av Sveriges största byggbolag.

 

Med ConcretePrint vill Tobias automatisera och robotisera byggande samt sänka produktionskostnaderna, minska byggtiden och öka flexibiliteten för byggnation.  I samarbete med ett antal professorer från bland annat KTH och Luleå Tekniska Universitet och andra viktiga personer från byggbranschen vill han skapa ett ”Nationellt centrum för byggautomation”. Det är nu hög tid arkitekt- och konstruktionsprocessen digitaliseras så att byggnation med 3D-utskrifter blir vardag.

 

https://www.sthbyggnadsforening.se


2019, Februari


Betong hjärtan till salu. Vi har provat att skriva ut olika former.2019, November


21/11 - Betonggalan

2019, Oktober


17/10 - Träff med Amexci i Karlskoga. Ett av Sveriges mer spännande 3D-printing bolag. Amexci ägs och hjälper ett antal av Sveriges storbolag att ställa om till Additive Manufacturing. Tack för ett bra möte Edvin, Greta och Benjamin

http://amexci.com15/10 - Husdrömmar? Intervju med ConcretePrint i webtidningen 3DP.se

https://3dp.se/2019/10/16/husdrommar-i-3d-printad-betong/

2019, September


ConcretePrint deltar på xenters lunch för första årsstudenterna på utbildningen för 3D-tekniker. Efter lunchen presenterar Tobias ConcretePrint och verksamheten. De blivande 3D-teknikerna har många frågor och det blir 30 minuter fyllda av frågor och många skratt


http://www.xenter.se

2019, Maj


Tobias håller en inspirationsföreläsning om framtiden och 3D-printing för JMs vVD Per Lundquist och hans affärsutvecklingsorganisationEn fantastisk dag för ConcretePrint. Vi skriver ut vår första betong!!!

https://www.xenter.se/yh-bloggen/blogg/3d-printade-hus-i-betong

2019, April


ConcretePrint, Tobias v. Haslingen hade ytterligare en spännande presentation. Denna gång för arkitektkontoret LINK arkitekter.

Vi presenterade 3D utskrifter av hus och hur det fungerar. Vidare berättade vi hur långt ConcretePrint har kommit och hur vi ser på framtiden med utskrivna hus.

Avslutningsvis hade vi en diskussion om eventuella förändrade arbetssätt för arkitekter, konstruktörer och byggherrar.
2019, Februari


Möt internetpionjären som ägnar sig åt framtiden och ser mobiltelefonen som en hjärnförlängare och menar att vi varje dag påverkas av artificiell intelligens. Om elva år tror han att AI har nått en mänsklig nivå. Nu vill han också skriva ut Attefallshus i en 3D-skrivare. Lyssna till Tobias von Haslingen i detta samtal med Jerker Pettersson.


https://www.tyresoradion.se/2600
2019, Januari


Tobias v. Haslingen och ConcretePrint är inbjudna till ETTELVA arkitekter för att inspirera om framtiden kring 3D-utskrifter av hus. Tack Sara och alla intresserade deltagare det var jättekul att berätta, beskriva och diskutera med er!


Kontakt: Tobias v. Haslingen
Mobil: 0702 – 45 76 77
Epost: tobias@concreteprint.se
WWW: www.concreteprint.seCopyright © All Rights Reserved